Wim Duisenberg

Wim Duisenberg

9 juli 1935 - 31 juli 2005
Willem Frederik Duisenberg (Heerenveen, 9 juli 1935 - Faucon (Frankrijk), 31 juli 2005) was de eerste president van de Europese Centrale Bank en een van de drijvende krachten achter de invoering van de euro.

Duisenberg was van 1970 tot 1973 professor in de macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam, en van 1973 tot 1977 minister van Financiën in het Kabinet-Den Uyl. In 1977-1978 zat hij namens de PvdA in de Tweede Kamer, maar nam daaruit afscheid om president te worden bij de Rabobank.

Van 1982 tot 1997 was hij president van de Nederlandsche Bank, waarbij hij ook actief was in de Economische en Monetaire Unie. Duisenberg voert een sober beleid bij de bank. Hij koppelt de koers van de gulden aan de koers van de Duitse Mark. Dit pakt gunstig uit voor de Nederlandse economie, die in de dagen sterk afhankelijk is van handel met Duitsland. Ook het rentebeleid stemt hij af met de Duitse Centrale Bank. Dit levert hem de bijnaam Mr. Fifteen minutes op, omdat hij meestal snel nadat de Duitsers een renteverandering doorvoeren, hij hetzelfde doet.

Deze Nederlandse monetaire politiek is echter zo succesvol dat Duisenberg geroemd wordt in andere Europese landen. In 1998 werd hij de eerste president van de Europese Centrale Bank, met de Fransman Christian Noyer als vice-president. De Fransen zijn bijzonder boos over het feit dat hun kandidaat niet benoemd wordt en men komt een compromis overeen: Duisenberg blijft ten minste vier jaar directeur, waarna de Fransman Jean-Claude Trichet het over mag nemen.

Als president was hij verantwoordelijk voor de invoering van de euro op 1 januari 2002.

Duisenberg besloot af te treden op 9 juli 2003 (zijn 68e verjaardag), maar hij bleef actief tot Trichet hem op 1 november 2003 officieel opvolgde.

Wim Duisenberg was gehuwd met Gretta Duisenberg, een politiek activiste. Hij werd op 31 juli 2005 door de Franse politie dood aangetroffen in zijn villa in het Zuidwesten van Frankrijk.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
        1 t/m 20 van 307        Volgende >
Lieve wim,
Wat een Icoon heeft Nederland verloren.
Maestro,fantastisch! R.I.P. Wim !

Voor gretta en familie heel veel sterkte nog toegewenst.
Liefs husniya 
Op 31 juli 2009
om 9:35 getekend door:
H.u.s.n.i.y.a.
Dit is niet ok
We moeten vooral herdenken hoe de heer Duisenberg was. Laten wij dat respectvol doen. Ik ben er niet op uit om discussies te beginnen maar volgens mij horen opmerkingen zoals hieronder hier niet thuis. Daar zijn andere wegen voor. 
Op 4 maart 2009
om 14:35 getekend door:
J.e.r.o.e.n.
Dit is niet ok
beste gretta
wat was wim eerlijk en oprecht.
vr.gr jaap bouwman
p.s. ik heb wim toegevoegd aan mijn favoriete nederlanders .hij is een van de velen, 
Op 11 september 2008
om 2:33 getekend door:
j.a.a.p. .b.o.u.w.m.a.n.
Dit is niet ok
we europeans lost a great man whose economic policies did so much for us, he must be smiling in heaven when he sees the strength of the euro. i would also like to congraturlate you mrs. duisenberg in your strength and convictions, please continue your invaluable work for the underdog 
Op 14 mei 2008
om 16:10 getekend door:
s.h.e.r.i.
Dit is niet ok
kijkend naar "De wereld draait door", op deze site beland. Geschrokken hoe mensen het heengaan van uw man misbruiken om hun "onwetendheid" te spuien. Waar u voor vecht dwingt alleen respect af.Juist de joden die de Holocaust mee gemaakt hebben zouden beter moeten weten. Het draait ook hier niet om mensen maar om geld en macht gesteund door mensen die beter zouden moeten weten. Ga door met u steun betuigen en ik weet zeker dat Wim vanuit het hiernamaals u bij zal staan. Heel veel sterkte,moed en kracht wens ik u en uw naasten. Anneke 
Op 17 februari 2008
om 19:58 getekend door:
A.n.n.e.k.e. .B.e.c.k.m.a.n.
Dit is niet ok
Ook al is het moeilijk, ga door, Greta.
Allah geeft een mens nooit meer op zijn schouders dan hij kan dragen. 
Op 13 februari 2008
om 21:59 getekend door:
a.n.t.h.o.n.y.
Dit is niet ok
R.I.P. 
Op 3 november 2007
om 18:27 getekend door:
A.n.a.n.d.
Dit is niet ok
Lieve Gretta,

Een warme groet voor jou en ik hoop dat het goed met je gaat,met het verlies van zo n goeie man.En ik bewonder je om je liefde voor je medemens, die het zwaarste moeten lijden. Mijn bewondering voor je. God bless u. 
Op 27 januari 2007
om 21:54 getekend door:
H.u.s.s.y.
Dit is niet ok
Ik wil u hierbij alle rust gunnen die u op deze wereld niet heeftgehad.. Ik las vandaag weer dat er een aantal respectloze mensen uw graf hebben vernield!
Geen zorgen zij zullen boeten voor hun daden!
Ik wens u en uw vroouw heel veel sterkte. 
Op 10 oktober 2006
om 16:12 getekend door:
M... .O.k.u.t.u.c.u.
Dit is niet ok
gecondoleerd,wat hebben wij fijn wat tijd van een briljant bankier en politicus genoten.ik wens u alle sterkte met het verwerken van voor iedereen een groot verlies 
Op 15 september 2006
om 20:39 getekend door:
m.a.r.t.i.j.n.
Dit is niet ok
veel sterkte wens Ik Greta Duisenberg.
Uw bent een hele moedige vrouw en Ik sta achter Uw in alle opzichten!!! 
Op 8 september 2006
om 21:56 getekend door:
p.e.g.g.y. .p.i.t.w.e.l.l.
Dit is niet ok
hr. Duisenberg, mensen met karakter zulen altijd voor en tegenstanders vinden. Ondanks, dat u verweten wordt fouten te hebben gemaakt, slaat de weegschaal ruim de goede kant uit. U was een integer man, die voor Nederland veel heeft betekend. Het verwijt van de invoering van de Euro slaat kant nog wal.Die zou er toch komen. Veel respect ook voor uw vrouw, een van de weinigen die de zaken van TWEE KANTEN bekijkt!
Laten we allemaal een voorbeeld nemen aan Mahatma Ghandi die zei zowel Hindu, Islamiet, Christen, Jood als Buddhist te zijn. We moeten zoeken naar wat mensen bindt; niet wat ze scheidt. Dank voor jullie - geweldloos - pogen de wereld een beetje dragelijker te maken. 
Op 6 september 2006
om 11:22 getekend door:
h...z...v...d... .P.o.l.
Dit is niet ok
Mr.Duisenberg had a strong and positive influence on the european financial markets. I am sorry to say, that Mr.Greenspan, our financial frontman in the States, did not make it very easy for him to function, but Greenspan´s policy was mainly to make the american financial status prosper and not so the european one. I would like to express my deepest regrets if this ´selfish´ financial behaviour on our side caused him any harm in body and mind.
May he rest in peace ! 
Op 21 juli 2006
om 19:31 getekend door:
A... .G.o.l.d.b.e.r.g.
Dit is niet ok
Vandaag was ik op zorgvlied en ontwaarde uw graf. Ik herinnerde mij de zaterdagochtenden dat ik u wel eens op het groot gelderlandplein tegen kwam en wij elkaar alleen maar met 'goedenmorgen' begroeten. Ik als kleine zakenman, u als groot bankier met internationaal respect. De betrekkelijkheid van ons bestaan voelde ik toen ik moederziel alleen bij uw graf stond, doch wil met diep respect terugdenken aan u terugdenken. U was een integer en waardevol mens, mijnheer Duisenberg. 
Op 18 juni 2006
om 22:42 getekend door:
H.e.r.o. .K.o.e.l.i.n.k.
Dit is niet ok
Namens mijn oma, vroeger een vriendin van U, meneer Duisenberg.. Rust in vrede!
Margy Heijnen, Namens Gretha Bakker 
Op 20 mei 2006
om 16:42 getekend door:
m.a.r.g.y.
Dit is niet ok
Een geweldig mens, econoom en man. We zullen hem missen! Mevrouw Duisenberg: heel veel sterkte. 
Op 4 april 2006
om 0:49 getekend door:
H.e.n.r.i.e.t.t.e.
Dit is niet ok
heel veel sterkte toegewenst :(
in deze moeilijke tijden.. 
Op 27 maart 2006
om 18:31 getekend door:
j.e.n.n.y.
Dit is niet ok
Toen onze zoon jonger was noemde ik hem vaak Duisenberg, omdat hij net zo'n mooie kuif had. Inmiddels is hij 17 en staat zijn haar stijf van de gel. Ik kijk altijd met vertedering naar u, had u een heel lang leven gegund. 
Op 18 maart 2006
om 22:03 getekend door:
j.o.l.a.n.d.e.
Dit is niet ok
Geachte mevrouw Duisenberg,Wat een geweldig stuk over Uw verdriet in de Volkskrant van zaterdag jl. Ik heb het met bewondering gelezen,en kan het zo heel goed begrijpen.Ben mijn man vorig jaar juni verloren op 63 jarige leeftijd en het verdiet is nog inmens.Voor de buitenwereld gaat alles gewoon door en lijkt het alsof ik mijn leven weer onder controle heb gekregen,maar niets is minder waar.Iedere dag doet pijn en te weten dat we elkaar nooit meer zullen zien of spreken is niet te begrijpen.Ook wij waren heel gelukkig en ik begrijp zo goed dat u naar zijn graf toe gaat.Ik ga er ook heel dikwijls heen en soms huil ik er en ik praat er ook tegen mijn man. Heb lieve kinderen om mij heen en vrienden maar hun levens gaan toch weer door u en ik zijn geamputeerd en dat voel je pas als je het zelf meemaakt. Ik wens U veel kracht en sterkte en bewonder Uw openheid. 
Op 7 maart 2006
om 21:20 getekend door:
B. ...v...d...V.o.o.r.t.
Dit is niet ok
Wim was één van de laatste integere nederlanders, die helaas het economisch tij tegen had. De recessie werd niet zozeer door de invoering van de Euro in het leven geroepen, maar door het bankaire geschutter van zijn amerikaanse evenknie Greenspan, die bubble na bubble heeft doen ontstaan met zijn onevenwichtig gedraai aan de renteknop. Groot respect voor Wim, die getracht heeft groter nadeel voor Europa te voorkomen. 
Op 24 februari 2006
om 17:04 getekend door:
A.n.t.o.n.i.e. .M.e.i.j.e.r.
Dit is niet ok
       1 2 3 4 5 6 7 ... 16      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Danny
op 31 juli 2005

Contact met beheerder >
Contact met Danny:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto